Tuesday, June 02, 2020

Κύθνος: σαν σκηνικό θεάτρου!


Κύθνος, Παραδοσιακός Οικισμός της Χώρας, ©Ελένη Γρηγοράδου

Ένας υπέροχος, γαλήνιος, κυκλαδίτικος τόπος με γραφικά μονοπάτια, εντυπωσιακά τοπία με ξερολιθιές, πεντακάθαρα σμαραγδένια νερά, θερμές πηγές,  ένα σπήλαιο και δυο πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς, την Χώρα και την Δρυοπίδα. Μια ανάσα απ’ την Αθήνα, σε απόσταση μόλις 2 ωρών από το λιμάνι του Λαυρίου, ανάμεσα στην Κέα και τη Σέριφο, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για κοντινή εκδρομή.


Στο νησί της Κύθνου καταγράφεται η αρχαιότερη ανθρώπινη παρουσία στις Κυκλάδες. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα κατοικείται από τη μεσολιθική εποχή. Το όνομα της το πήρε από τον Κύθνο, βασιλιά των αρχαίων Δρυόπων. Τον μεσαίωνα ονομαζόταν και Θερμιά, ονομασία που προέρχονταν από τις θερμές πηγές που υπάρχουν ακόμα και σήμερα στο νησί.


Όλο το νησί είναι πεντακάθαρο, ασπρισμένο και φροντισμένο και διατηρεί ανέπαφη την άγρια ομορφιά του, παραμένοντας αυθεντικό και γοητευτικό μέσα στην απλότητά του. Η Χώρα, γνωστή και ως Μεσσαριά, η πρωτεύουσα του νησιού είναι χτισμένη σε φυσικά οχυρωμένη θέση, πάνω σε λόφο. Χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και διατηρεί την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική στα στενά δρομάκια της, στα πέτρινα σπίτια με τις στοές (στεάδια) και στα παράθυρα που χρωματίζονται με αιγαιοπελαγίτικες αποχρώσεις.
 

Η περιπλάνηση στη Χώρα  σε παραπέμπει σε άλλες εποχές, πιο ανθρώπινες και τρυφερές. Γοητεύεσαι από τα φρεσκοασβεστωμένα καλντερίμια, τα σπίτια, τις εκκλησίες, τις μικρές γραφικές πλατείες με τις μωβ και ροζ βοκαμβίλιες,  τους βασιλικούς, τις  αρμπαρόριζες, τις γαρυφαλλιές.  Τα σοκάκια είναι διακοσμημένα με λευκά λαϊκά σχέδια και θέματα από την καθημερινή ζωή του νησιού όπως το σοκάκι της κ.Φλώρας, μιας ταλαντούχας λαϊκής ζωγράφου η οποία με αγάπη και πολύ μεράκι έχει μετατρέψει όχι μόνο το σπίτι της αλλά και την γειτονιά της σε σκηνικό θεάτρου. Οι φιλόξενοι κάτοικοι και τα καλόγουστα καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια και καφενεδάκια συμπληρώνουν την ειδυλλιακή εικόνα. 


Ο δεύτερος παραδοσιακός οικισμός, η Δρυοπίδα, βρίσκεται στο Κεντρικό μέρος του νησιού. Το όνομα παραπέμπει στους αρχαίους Δρύοπες, τον λαό που κατοικούσε στο νησί και από τον βασιλιά των οποίων (τον Κύθνο) πήρε την ονομασία της η όμορφη αυτή κόρη του Αιγαίου. Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια και στενά της ανακαλύπτεις ένα πανέμορφο χωριό με προσεγμένες γειτονιές και ένδοξο παρελθόν στην κεραμική τέχνη. Κοντά στη Δρυοπίδα βρίσκεται το σπήλαιο Καταφύκι, το οποίο προσφέρεται για περιπατητικές εκδρομές. Το σπήλαιο Καταφύκι έπαιξε για αιώνες καθοριστικό ρόλο στις ζωές των Κυθνίων παρέχοντας νερό, καταφύγιο, αποθηκευτικό χώρο και σημαντικό πόρο εκμετάλλευσης για την εξόρυξη μεταλλευμάτων.


Λουτρά: Τα Λουτρά είναι δημοφιλές τουριστικό θέρετρο με ιαματικές πηγές γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες που αναβλύζουν θειούχα, αλατούχα και σιδηρούχα νερά και προσφέρουν ανακούφιση από διάφορες παθήσεις. Η παραλία απλώνεται μπροστά από τον γραφικό οικισμό, έχει άμμο και ψιλό βότσαλο, αρμυρίκια, ομπρέλες, αλλά γραφικά ταβερνακια και καφετέριες πάνω στο κύμα. Ιδιαιτερότητα της παραλίας αποτελούν οι θερμές πηγές που εκβάλλουν μέσα στη θάλασσα δημιουργώντας μια μικρή «πισίνα», όπου το νερό της πηγής αναμειγνύεται με το θαλασσινό και η θερμοκρασία αγγίζει τους 52 °C όλο το χρόνο! Διαθέτει, επίσης, και καταδυτικό κέντρο.


Η Κύθνος διαθέτει πάνω από 60 παραλίες, μία εκ των οποίων είναι από τις διασημότερες των Κυκλάδων! Πρόκειται για την Κολώνα, ένα φυσικό µνηµείο, µοναδικό παγκοσµίως. Η Κολώνα είναι ένας σπάνιος γεωλογικός σχηµατισµός, όπου µια στενόµακρη αµµώδης έκταση διχοτοµεί τον όρµο και ενώνεται µε ένα µικρό νησάκι, τον Αγιο Λουκά, δηµιουργώντας µια κυριολεκτικά αµφίπλευρη παραλία. Είναι µια τοποθεσία πραγµατική που µοιάζει περισσότερο µε φανταστική.