Saturday, March 06, 2021

Λιβαδειά: oι πηγές της Κρύας

Τρεχούμενα νερά, αιωνόβιοι πλάτανοι , πέτρινα γεφύρια, νερόμυλοι και μικροί καταρρά-κτες συνθέτουν το τοπίο στη πανέμορφη περιοχή της Κρύας στη Λιβαδειά.

Η όμορφη Λιβαδειά  που κείτεται  ανάμεσα σε δύο βουνά, τον Παρνασσό και τον Ελικώνα, διασχίζεται από τον ποταμό Έρκυνα και χαρακτηρίζεται από γραφικότητα και εικόνες αυθεντικής φυσικής ομορφιάς.


Η «Κρύα» είναι το σημείο στην έξοδο του φαραγγιού που αναβλύζουν οι δύο πηγές που τροφοδοτούν το ποτάμι, το οποίο χωρίζει την πόλη στα δύο και παράλληλα την ενώνει, αποτελώντας την κινητήρια δύναμή της.


Περπατώντας κατά μήκος του 
ποταμού, στον πλακόστρωτο δρόμο, μπορεί να θαυμάσει  κανείς τα αιωνόβια πλατάνια, τα άφθονα νερά που σχηματίζουν μικρούς καταρράχτες καθώς και τα στοιχεία αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι διάσπαρτα σε όλη τη διαδρομή όπως τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια που χρονολογούνται από την εποχή της τουρκοκρατίας ως τις αρχές του αιώνα, πέτρινα ανακαινισμένα ιστορικά, βιομηχανικά κτήρια όπως ο Νερόμυλος και η Νεροτριβή που λειτουργούσαν ως τα μέσα του 20ου αιώνα με τη δύναμη του ποταμού, το ιστορικό κάστρο των Καταλανών, καθώς και το μαντείο του Τροφωνίου.



Οι πηγές της Κρύας, είναι ένας τόπος εκπληκτικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά, όπου ο άνθρωπος και η φύση συνεργάζονται αρμονικά. Ένας πανέμορφος και μαγικός περίπατος σε μία όαση πρασίνου!