Friday, June 04, 2021

Βόλτα με ποδήλατο στην Νέα Σμύρνη


Τα τελευταία χρόνια με την ανάπλαση των οδών Ομήρου, Παλαιολόγου και Ελλησπόντου, η Νέα Σμύρνη έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να φιλοξενεί όσους θέλουν να αθληθούν κάνοντας ποδήλατο, τρέχοντας ή περπατώντας. Η ανάπλαση αυτή πρόσφερε στην πόλη ένα  δίκτυο ποδηλατοδρόμων εύκολα προσβάσιμων  και ιδιαίτερα φροντισμένων. 


Από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, πολλές είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις που ανακοίνωσαν έκτακτες υποδομές για το ποδήλατο. Συγκεκριμένα, από τις 94 μεγαλύτερες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου, οι 37 έχουν ήδη υλοποιήσει είτε πρόκειται να υλοποιήσουν ποδηλατοδρόμους.



Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, συνολικά έχουν ανακοινωθεί 2.323,47 χλμ νέων υποδομών σε όλη την Ευρώπη και έχουν ήδη υλοποιηθεί σχεδόν τα μισά (1.115,44χλμ).


Ένας ποδηλατόδρομος είναι χρήσιμος, διότι σε αυτόν παροχετεύονται οι ποδηλάτες και έχουν έναν χώρο να ασκήσουν τη δραστηριότητά τους, να μετακινηθούν. Κυρίως όμως έτσι δε χρειάζεται να χρησιμοποιούν τους δρόμους, στους οποίους κυκλοφορούν οχήματα.


Ένας ποδηλατόδρομος, όπου κατασκευαστεί, αναβαθμίζει τον οικιστικό ιστό, ομορφαίνει την περιοχή στην οποία βρίσκεται, της προσδίδει ένα κύρος. Αρκεί να κατασκευάζεται με σωστή πολεοδομική/οικιστική/κυκλοφοριακή μελέτη, με τις προσήκουσες προδιαγραφές.


Τα τελευταία χρόνια  το ποδήλατο γνωρίζει μεγάλες δόξες! Είναι μία εξαιρετική μορφή άσκησης που πέρα από τα οφέλη που έχει για την υγεία έχει μοναδικά οφέλη τόσο για το περιβάλλον.


Η ένταξη των ποδηλατοδρόμων στη ζωή της πόλης, δηλώνει πολιτισμό και η πόλη μας κάνει μία γενναία προσπάθεια να ενταχθεί σε αυτήν την υπέροχη διεθνή φιλοσοφία του «bicycling».