Saturday, November 28, 2020

Πάρκο Ασωπού: αυθεντικό αριστούργημα φυσικής αρχιτεκτονικής!

Η Παύλιανη  είναι ένα πανέμορφο  ορεινό χωριό στο νομό Φθιώτιδας.  Βρίσκεται σε ύψος περίπου 1035 μέτρων, ανάμεσα στα έλατα και αποτελεί πόλο έλξης αρκετών επισκεπτών. Το σήμα κατατεθέν του χωριού είναι το Παρκάκι της, ένας δασικός χώρος αναψυχής δίπλα ακριβώς στο ρέμα του Ασωπού.

Εδώ οι λάτρεις της πεζοπορίας θα βρουν μονοπάτια που μαγεύουν. Αν υπάρχουν νεράιδες βρίσκονται σίγουρα σε αυτό το δάσος, ανάμεσα σε πλατάνια, σφενδάμια, καρυδιές, καστανιές, πανύψηλα έλατα, σπάνιους σχηματισμούς δένδρων, ρέματα με γεφυράκια, καταρράχτες και τον γάργαρο ήχο του Ασωπού ποταμού!

Η Παύλιανη είναι ενταγμένη στο πιλοτικό πρόγραμμα Habitat Agenda, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη παραδοσακών χωριών και στην εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.


Το Πάρκο διαμορφώθηκε και εμπλουτίζεται από το υστέρημα των ανθρώπων της περιοχής.  Κάτοικοι, φίλοι, επισκέπτες, γιαγιάδες και παππούδες προσφέρουν υλικά, χρήματα και προσωπική εργασία, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν για όλους.

Δυστυχώς, η επέλαση του «Ιανού» άφησε σοβαρές υλικές ζημιές στο φυσικό πάρκο. Το έδαφος έχει υποχωρήσει αρκετά στις άκρες που περνάει το ρέμα, ανοίγοντας κοιλότητες και κάνοντας την ροή του ποταμού πιο ορμητική, σε ορισμένα σημεία μάλιστα υπάρχει έντονη υπερχείλιση.

Ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Παυλιανιτών, με θλίψη μας ενημερώνει ότι «ο ” Ιανός” ήταν καταστροφικός και για το Παρκάκι. Οι εικόνες που αντίκρισαν  είναι απογοητευτικές. Γι’αυτό το Πάρκο, θα παραμείνει κλειστό. Παρακαλούν θερμά τους επισκέπτες να μην εισέρχονται πρωτίστως, για τη δική τους ασφάλεια.

Οι κάτοικοι θα προσπαθήσουν να στήσουν, κυριολεκτικά, απ’ την αρχή όλα όσα καταστράφηκαν. Τίποτα δε θα είναι εύκολο, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αλλά έχουν αποδείξει πως στην Παύλιανη μπορούν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά!