Οι Ιστορικές Εγκαταστάσεις του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΔΕΗ, Νέου Φαλήρου φιλοξενούν την πιο συναρπαστική, μυστηριώδη και απόκοσμη έκθεση της σεζόν.
Ο λόγος για την έκθεση «This Current Between Us», για χάρη της οποίας το εργοστάσιο του 1903 έχει καταληφθεί από έργα τέχνης Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών (ζωγραφική, γλυπτά, εικαστικές εγκαταστάσεις, βίντεο, ηχητικά έργα), τα οποία στην πλειοψηφία τους συνδέονται με την έννοια του φωτός, του ηλεκτρισμού και του νερού.
Η επιλογή του ιστορικού εργοστασίου της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο εξάλλου, δεν ήταν τυχαία, καθώς πρόκειται για έναν συμβολικό χώρο που κρύβει μέσα του ολόκληρη την ιστορία της παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Σύντροφοι και φίλοι από την Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς για όλους" ξεναγηθήκαμε την Κυριακή 12/2, το απόγευμα, στην έκθεση "Τhis current between us" που φιλοξενείται σ' ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ελληνικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, με έτος ανέγερσης το 1903 και λειτουργία μέχρι το 1972.
Πρόκειται για μια έκθεση που δίνει νέα πνοή στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ.
Ήταν μια ξενάγηση συγκινησιακά φορτισμένη, γιατί παράλληλα θυμηθήκαμε και τους αγώνες που δώσαμε στο παρελθόν για την διάσωση και αξιοποίηση των Ιστορικών πλέον Εγκαταστάσεων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΔΕΗ, για την Βιομηχανική Πολιτιστική Κληρονομιά της γειτονιάς μας, γιατί γειτονιά μας είναι το Νέο Φάληρο!
Οδηγοί μας σ’ αυτή την καταπληκτική ξενάγηση η Μαρία Μαυροειδή, τομεάρχης αρχείων και βιομηχανικής κληρονομιάς της Διεύθυνσης Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας του οργανισμού ΔΕΗ, και ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος που πρόσφατα τιμήθηκε με το Premio Lorenzo Bonaldi per l'Arte – EnterPrize. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση αφιερωμένη σε επιμελητές κάτω των 30 ετών! Τους ευχαριστούμε θερμά από καρδιάς!
Αν δώσεις στους ανθρώπους φως, θα βρουν μόνοι τους τον δρόμο», Δάντης, (Θεία Κωμωδία)
Η έκθεση είναι απλωμένη σε τέσσερα κτίρια και η διαδρομή προς τα εκεί, όταν πέσει το σκοτάδι, μοιάζει βγαλμένη από ταινία μυστηρίου!
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Αλεξίου, Κωνσταντίνος Γιώτης, Αναστασία Δούκα, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Ελένη Καλαρά & Βάλια Παπαχρήστου & Ευαγγελή Φίλη, Δημήτρης Καμαρτωτός, Αθηνά Κουμπαρούλη, Άννα Λάσαρη, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά, Μαρίνα Μήλιου-Θεοχαράκη & Marianne Tuckman, Ελένη Μπαγάκη, Πέτρος Μώρης, Ζάφος Ξαγοράρης, Μαρίνα Ξενοφώντος, Πάολα Παλαβίδη, Νατάσσα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Κώστας Σαχπάζης, Μαρία Σιδέρη, Θεόδωρος Τζαννετάκης, Αλέξανδρος Τζάννης, Ίρις Τουλιάτου, Ελένη Χριστοδούλου, Κώστας Χριστόπουλος, Micol Assaël, Hypercomf, Mikhail Karikis, Ali Kazma, Miriam Simun & Daria Kaufman, Bill Morrison, LouisPhilippe Scoufaras, Jeph Vanger
Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες εργαστηρίου της ΑΣΚΤ: Αλεξάνδρα Αψωκάρδου, Δέσποινα Βαξεβανίδη, Άννα Μαστρομιχάλη, Κατερίνα Μεσσήνη, Όλγα
Η έκθεση "This Current Between Us” πραγματοποιείται στο πλαίσιο του project "Το Άλλο Σώμα”, σε συνεργασία της Blow-Up, της ΑΣΚΤ, της ΔΕΗ, με την υποστήριξη των ΥΠΠΟΑ, και του Γραφείου Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ
Info: Ιστορικές Εγκαταστάσεις Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΔΕΗ | 16/12/22-12/3/23 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Κυρ.: 4-8 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
Επιμέλεια έκθεσης: Πάνος Γιαννικόπουλος, Γεωργία Λιάπη Σύλληψη ιδέας, έρευνα, οργάνωση: Ελένη Καλαρά
Η πεζογέφυρα των στεναγμών!
Η μεταλλική πεζογέφυρα που βρίσκεται παραπλεύρως του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΔΕΗ και συνδέει το Νέο Φάληρο με το Μοσχάτο δεν διακρίνεται για την αισθητική της, όμως, με αφορμή την έκθεση "This Current Between Us” έχει φωτιστεί & μεταμορφωθεί σ' ένα υπέροχο έργο τέχνης!