Friday, July 22, 2022

Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» : μια κιβωτός της γνώσης

Η φημισμένη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής”, στεγάζεται σ’ ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο. Φιλοξενεί την Τρίτη, ως προς τον αριθμό  των βιβλίων και των συλλογών, βιβλιοθήκη της χώρας, μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής.

 Στο εσωτερικό της φυλάσσονται αμύθητοι πνευματικοί θησαυροί ανεκτίμητης ιστορικής αξίας καθώς φιλοξενεί περισσότερους από 135.000 τόμους και εμπλουτίζεται συνεχώς

Η ιστορία της αρχίζει το 1792, οπότε λειτούργησε ως παράρτημα της Μεγάλης Σχολής της Χίου πρώτο δε πυρήνα της αποτέλεσαν τα βιβλία του Αδαμάντιου Κοραή και Ελλήνων λογίων ομογενών. Κατά τη Σφαγή της Χίου το 1822, η Βιβλιοθήκη καταστράφηκε, αλλά ο Κοραής απέστειλε και πάλι βιβλία. Μετά το θάνατο του Αδ. Κοραή, το 1833, και σύμφωνα με τη διαθήκη του, ένα μεγάλο μέρος των βιβλίων και των χειρογράφων του έρχονται στη Χίο.

Μετά το μεγάλο σεισμό του 1881, η Βιβλιοθήκη στεγάστηκε στο σημερινό κτίριο. Το 1948 άρχισε, με πρωτοβουλία του Φ. Αργέντη, η ανέγερση του δεύτερου ορόφου, ενώ σημαντικά έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού, πραγματοποιήθηκαν τα έτη 1975-1978, προκειμένου να στεγαστεί και η λαογραφική Συλλογή Φ. Αργέντη.


Στο πέρασμα του χρόνου η Βιβλιοθήκη έχει συγκεντρώσει ανεκτίμητες συλλογές βιβλίων, χειρογράφων, περιοδικών, εφημερίδων, πινάκων, νομισμάτων, κειμηλίων και χαρτών που δώρισαν μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι.

Ανεκτίμητο θησαυρό της Βιβλιοθήκης αποτελεί η δωρεά του Μεγάλου Ναπολέοντα προς τιμήν του Αδαμαντίου Κοραή “Déscription de l’Egypte”, αποτελούμενη από 14 εικονογραφημένους τόμους (έκδοση (1809-1822)

Ο Κοραής γεννήθηκε το 1748. Σπούδασε ιατρική στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Στο Παρίσι φθάνει το 1788. Δεν άσκησε ποτέ την ιατρική, αλλά διέγραψε μια λαμπρή πορεία ως φιλόλογος και ως εθνεγέρτης, έχοντας πάντα στο μυαλό του τη σκλαβωμένη Πατρίδα του και ειδικά την αγαπημένη του Χίο.

Στη Βιβλιοθήκη «Κοραής» φυλάσσονται πλούσιες Συλλογές βιβλίων σημαντικών χιακών προσωπικοτήτων, που με κόπους και δαπάνες και σε καιρούς κατά τους οποίους η απόκτηση βιβλίων ήταν εξαιρετικά δαπανηρή συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό τόμων. Τα βιβλία καλύπτουν όλους τους επιστημονικούς τομείς, ανάλογα με τις επαγγελματικές δραστηριότητες και τα πνευματικά ενδιαφέροντα των δωρητών.


Πολλά από αυτά είναι άριστες και σπάνιες εκδόσεις, από τους πρώτους αιώνες της τυπογραφίας και άλλα έχουν πολυτελείς καλαίσθητες βιβλιοδεσίες. Οι σημαντικότερες συλλογές είναι των: Αδαμαντίου Κοραή (3000 τόμοι), Ιωάννη Ανδρεάδη (4300 τόμοι), Γεωργίου Μιχαληνού (2180 τόμοι), Αλέξανδρου Βοτσάνη (2065 τόμοι), Ιωάννη Βούρου (1114 τόμοι), Νικολάου Πετροκοκκίνου (930 τόμοι). Βιβλία δώρισαν επίσης οι: Ζωρζής και Ταρσή Δρομοκαΐτη, Αλέξανδρος Παχνός, Λεωνής Καλβοκορέσης, Γρηγόριος Φωτεινός, Ιωακείμ Φορόπουλος, Κωνσταντίνος Άμαντος και άλλοι. Ολόκληρες επίσης τις βιβλιοθήκες τους χάρισαν στη Χίο ο Φίλιππος Αργέντης (2000 τόμοι), ο Γεώργιος Θεοτοκάς (4000 τόμοι) και πρόσφατα ο Κώστας Κουκουρίδης.


Οι δωρητές κληροδότησαν τη λαμπρή τους αυτή περιουσία στη Βιβλιοθήκη του νησιού τους ως δείγμα της αγάπης τους, για να παραμείνει ακριβό απόκτημα του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος της Χίου και να αξιοποιηθεί από τις επόμενες γενιές.