Thursday, March 16, 2023

Βόλτα στις γειτονιές του Τυρνάβου

Κάτω από τον ίσκιο του Ολύμπου, στο βόρειο άκρο της θεσσαλικής πεδιάδας βρίσκεται ο Τύρναβος, μια κωμόπολη που από εκατοντάδες χρόνια στηρίζεται στη γεωργία και στις δυναμικές καλλιέργειες των αμπελιών και των οπωροφόρων δένδρων.

Διάσημη για το τσίπουρο και το Μπουρανί - το προκλητικό διονυσιακό έθιμο που αναβιώνει κάθε Καθαρά Δευτέρα - η πόλη του Τυρνάβου, αν και μία από τις μεγαλύτερες του νομού Λαρίσης, διατηρεί ακόμη πολλά από τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της.

Ο Τύρναβος ήταν από τα πολύ παλιά χρόνια αναπτυγμένη και πολυπληθής περιοχή. Στοιχεία ύπαρξης κατοίκησης στη θέση της σημερινής πόλης υπάρχουν από την ύστερη βυζαντινή περίοδο.


Κατά τον 14ο αιώνα πιθανόν ο οικισμός αυτός να συρρικνώθηκε πολύ ή και να εγκαταλείφθηκε για ένα διάστημα, εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιδρομών Σέρβων, Αλβανών, Καταλανών και Τούρκων, που σταμάτησαν το 1423 με την οριστική κατάκτηση της Θεσσαλίας από τον Τούρκο στρατηγό Τουραχάν. Ο Τουραχάν επανίδρυσε την πόλη και εγκαταστάθηκε για μεγάλο διάστημα στην περιοχή, που του παραχώρησε ως δώρο ο Σουλτάνος.

Πόλη με ισχυρή παράδοση και ιστορία έφτασε στην κορυφή της ακμής της τον 18ο αιώνα χάρη στην αναπτυγμένη βιοτεχνία κόκκινης βαφής υφασμάτων και την κατασκευή μεταξωτών και αλατζάδων.


Τα περίφημα «σταμπωτά» Τυρνάβου όπως καναπελίκια, μπερντέδες, μαξιλάρες, παπλώματα, τραπεζομάντιλα, πάντες – πραγματικά έργα τέχνης – κοσμούσαν απαραιτήτως κάθε σπίτι της περιοχής, καθότι μέχρι και τη δεκαετία του 1960 είχαν και λειτουργική χρήση.

Σήμερα ο Τύρναβος είναι μια ιδιαίτερα ανθηρή πόλη των 20000 κατοίκων οι οποίοι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι γεωργοί κατά κύριο επάγγελμα. Η πόλη διαθέτει ανεπτυγμένο βιοτικό, πολιτιστικό, μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο.


Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει για το τυρναβίτικο καρναβάλι και το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας που συγκεντρώνει στον Τύρναβο χιλιάδες λαό από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Το τοπίο που περιβάλλει τον Τύρναβο είναι πανέμορφο. Ένα τοπίο άγριας ομορφιάς, με ποτάμια, πέτρινα γεφύρια, πύργους και πολύ πράσινο. Θαυμάστε τα παλιά παραδοσιακά σπίτια και τις υπέροχες τοιχογραφίες και κειμήλια που θα βρείτε στις ιστορικές εκκλησίες της πόλης.


Το τούρκικο χαμάμ με την γυάλινη θολωτή στέγη που στέκει εκεί από το 1425, είναι ένα από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα της περιοχής, παρόλο που δεν σώζεται σε καλή κατάσταση.