Το σεληνιακό τοπίο που φτάνει μέχρι τη θάλασσα είναι, αδιαμφισβήτητα, ένα έργο τέχνης της φύσης και το πάρκο ένας αδιάψευστος μάρτυρας της πλούσιας γεωλογικής ιστορίας της Λήμνου.
Για τη δημιουργία των γεωλογικών αυτών σχηματισμών υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη αναφέρει πως τα πανέμορφα αυτά πετρώματα φαίνεται να δημιουργήθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν, όταν λάβα από το ανενεργό, εδώ και αιώνες, ηφαίστειο του νησιού ήρθε σε επαφή με το νερό της θάλασσας.
Σύμφωνα όμως με τη δεύτερη εκδοχή, η οποία βρίσκει σύμφωνους και τους περισσότερους επιστήμονες, οι γεωμορφολογικοί αυτοί σχηματισμοί δεν είναι τίποτα άλλο παρά ψαμμιτικά στρώματα, δηλαδή ιζηματογενή πετρώματα, τα οποία προέρχονται από την διαγένεση της άμμου.
Χρονολογικά οι ιζηματογενείς αυτοί σχηματισμοί εντάσσονται στη γεωλογική περίοδο του Ανωτέρου Ηωκαίνου – Κατωτέρου Ολιγοκαίνου και αποτέθηκαν σε υποθαλάσσιο κανάλι πριν από 27-33 εκατομμύρια χρόνια, όπως αναφέρει στην περιγραφή του Πάρκου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Ένα έργο τέχνης που η ίδια η φύση δημιούργησε, προσφέροντας απλόχερα στους επισκέπτες του μέρους ένα μάθημα γεωλογικής ιστορίας της Λήμνου.